27.08.2009



ATOPİK DERMATİT
(Alerji)

Kızım 5.ayını doldurdu doldurmadı bir akşam yıkarken sırtında kırmızı kırmızı kabarıklıklar gördük.Zaten son iki gecedir uykusunu doğru düzgün uyuyamıyordu. Eli hep sırtındaydı.o günlerde sadece sütle beslendiği için alerji olarak düşündük sandık ki bir böcek ısırdı ve kızım reaksiyon gösterip sırtı kabardı yada yıkadığımız şampuan alerji yaptı.
Uyku ve kaşıntı sorunu gün geçtikçe çoğaldı gr.bazında kiloda kaybetmeye başladı.Bu alerji olamazdı belirtiler başladığının 4.günün akşamı soluğu doktorunda aldık.
Dr daha soyarken teşhisi koydu
-Alerjik ‘ATOPİK DERMATİT’dedi.Nedeni belli değil 100 bebekten 1’inde görülüyor.Bu belirtiler böyle gidecek,kimi azalacak kimi zaman çoğalacak.size birkaç ilaç bir krem yazacağım ayrıca her şeyi organik olacak(giyim,sabun,şampuan ).
Eşimle birbirimize baktık eşim şaşkınlık içindeydi kendiside dr.olduğu için çocuk doktoruna
-ya geçmezse,sonunda Astıma çevirme ihtimalide var diye biliyorum dedi.
Dr.bize dönüp
-Ailede astım varmı?diye sordu
–yok dedik…
-Bu iyi dedi.Büyük ihtimalle yaşı ilerledikçe bağışıklık sistemide güçlenecek ve atopik dermatit’de geçecek dedi.Ek gıdalara geçtiğinizde,1 yaşına kadar,Pekmez,Tavuk,balık,domates,tropikal meyveler ve tropikal meyve suları,yumurta,çilek,muz yasak dedi Yinede kuşkuluyduk kafamızda acabalar?vardı.
Eve dönünce internetten araştırdık.Gerçektende dünyada çoğu bebekte atopik dermatit varmış tedaviside iyi bakım ve zamanmış.Bazılarının yüzünde bazılarının göğsünde bazılarının sırtında bazılarının kol ve bacaklarında görülürmüş.Anlayacağınız nice uykusuz geceler bizi bekliyordu.
İnsanın çocuğu gözünün önünde hatur-hutur kaşınırken,huzursuzluğu varken uyuyamıyorken ,anne baba olarak çaresiz kaldığınızda resmen yıkılıyorsunuz.
Yıkılmıştık…
Acilen başka bir dr.aramaya koyulduk bu sefer bu konuda ihtisas yapmış birini bulduk.Ece’mizi kaptığımız gibi götürdük.
Dr.kızımızı soyarken sevinmelisiniz
-Atopik dermatit’i fazla değil dedi.Ben nice bebekler görüyorum tüm vucudu kabarmış.
-Nasıl yani dedik,bu alerji tüm vucuda da yayılabiliyormu?
-Evet dedi dr.
o an moralim bozuldu,gözlerim doldu.
-ya yayılırsa dedim.
-iyi bakıcaksınız dedi. Yediğine içtiğine giydiğine dikkat edeceksiniz.Aşırı alerjik bünyeli çocuğunuzu koruyacaksınız.
Nitekim böylece aylar geçti…Atopik dermatiti Kimi zaman çoğaldı kimi zaman azaldı.bilmem kaçıncı kez dr’lara gittik .Her gittiğimiz dr.ayrı ilaç ayrı krem yazdı.Ama hepsi alerji bünye işidir yaşı ilerledikçe vucut bu alerjiyi üstünden atacak dedi.
Kızım bir yaşını geçen ay doldurdu tat olarak daha yumurtayı tanımıyor,pekmezmiş,domatesmiş,çilekmiş,tavukmuş vb. sadece görsel olarak şekillerini biliyor ama hepsi bu. Onun iyiliği içinde sanırım bir müddet daha tatlarını tanımayacak .Ne yapalım canı sağ olsun, sıhhati yerinde olsun ve mutlu olsun bu yeter bize .

Teşekkürler gene beklerim...